Gedefinieerd door artsen en patiënten en vormen de basis voor het plannen van toekomstige onderzoeksstrategieën

Een consensusverklaring van EMBARC identificeert onderzoeksprioriteiten bij bronchiëctasie die werden bepaald door artsen en patiënten.

Van 2014 tot 2015 gebruikte EMBARC een aangepast Delphi-proces onder Europese bronchiëctasieën om een consensus te bereiken over 55 belangrijke onderzoeksprioriteiten op dit gebied. In dezelfde periode verzamelde de European Lung Foundation 711 vragenlijsten van volwassen patiënten met bronchiëctasie en hun verzorgers uit 22 Europese landen die vanuit hun perspectief belangrijke onderzoeksprioriteiten rapporteerden.

Deze consensusverklaring rapporteert aanbevelingen voor onderzoek naar bronchiëctasie na integratie van de prioriteiten van zowel artsen als patiënten, evenals die welke uniek zijn geïdentificeerd door de twee groepen. Prioriteiten die in deze consensusverklaring worden geïdentificeerd, bieden de duidelijkst mogelijke routekaart om ons begrip van de ziekte en de kwaliteit van zorg voor patiënten met bronchiëctasie te verbeteren

Lees het artikel:'Onderzoeksprioriteiten bij bronchiëctasie: een consensusverklaring van de EMBARC Clinical Research Collaboration' European Respiratory Journal.